country
Sweden (SEK)
Fri frakt över 1500kr 95 Timmars kylgaranti 0-3 Dagars leverans i hela Sverige
logo-main logo-main
Blog image

Video thumbnail

På senare tid verkar det som om restauranger och matentusiaster överallt har börjat hylla det ultramarmorerade, dekadenta japanska nötköttet känt som Wagyu. Även om det kan vara helt nytt för många amerikaner, har Wagyu en lång historia som spårar sina rötter tillbaka över decennier i Japan. I den här guiden täcker vi en kort historia av Wagyu för att hjälpa dig förstå varför detta speciella nötkött är så högt ansett.

Före 1868: Boskap avlad för arbete
Det finns vissa bevis som tyder på att den Wagyu vi känner idag spårar sitt genetiska ursprung över 35 000 år tillbaka. I århundraden i Japan användes boskap främst som dragdjur inom jordbruket, huvudsakligen avlade för fysisk uthållighet.

1868: Meijirestaurationen populariserar köttkonsumtion
Fram till Meijirestaurationen 1868 användes boskap i Japan uteslutande för arbete och, på grund av Japans isolerade ö-status, var korsning med icke-japansk boskap sällsynt. Samtidigt var köttkonsumtion på grund av religiösa skäl inte vanligt i Japan förrän 1872. Det var året då kejsar Meiji offentligt åt kött för första gången, vilket fick nötköttsproduktionen att öka med 13 gånger.

1990: Korsning blir populär
Efter årtionden av korsning av japansk boskap med utländsk boskap fastställdes fyra stora nötkreaturraser som överlägsna och blev de dominerande raserna in i 1900-talet. Dessa fyra raser - Kuroge (Svart), Aakage (Brun), Nihon Tankaku (Kort horn) och Mukaku (Hornlös) - är de som vi idag betraktar som Wagyu. Kuroge-boskapen är rasen som oftast används för att producera högmarmorerat Wagyu-nötkött.

1976: Wagyu-tjurar förs till USA
År 1976 importerades fyra Wagyu-tjurar till USA från Japan och avlades därefter med de amerikanska Angus- och Kontinentala raserna. Det var inte förrän 1993 som amerikanska bönder kunde importera japanska svarta hondjur, vilket gjorde det möjligt för dem att avla den första fullblodiga Wagyu-boskapen i USA.

1988: Det japanska köttklassificeringssystemet utvecklas
Det nuvarande klassificeringssystemet som används av Japan Meat Grading Association (JMGA) utvecklades 1988. Det fastställde standarder för avkastningsgrad (A, B och C) och köttkvalitetsgrad (1 till 5), vilket gjorde det möjligt för Japan att ta full kontroll över kvaliteten på Wagyu-nötkött och utse det bästa av det bästa.

1997: Japan inför ett exportförbud
År 1997 förklarade japanska tjänstemän Wagyu-boskap som en "nationalskatt" och, för att skydda denna status, införde ett exportförbud för levande Wagyu-boskap. Detta har hjälpt till att hålla äkta japansk Wagyu exklusivt för Japan, men eftersom Wagyu-blodlinjen redan introducerades i USA, väckte amerikanskt Wagyu-nötkött - Wagyu korsat med amerikanska nötkreatur - intresse.

Japansk och amerikansk Wagyu idag
Även om japanerna noggrant bevakar Wagyu och vill hålla det avlat exklusivt i Japan, har de lättat på reglerna för export av själva nötköttet. Nuförtiden kan äkta japanskt Wagyu-nötkött skickas över hela världen. Tack vare ny fraktteknologi kan konsumenter få färsk Wagyu relativt snabbt. Amerikanskt Wagyu-nötkött är allmänt tillgängligt på slakteributiker och restauranger i hela USA också.

Mört, smakrikt och dekadent, denna klass av nötkött är älskad över hela världen för sin finkorniga, feta marmorering. Tack vare århundraden av avel och noggrant arbete av japanerna förblir Wagyu en sann delikatess som ingen annan typ av kött.

Ytterligare information:
Wagyu-nötkött är känt för sin unika genetiska profil som bidrar till den höga marmoreringen. Denna marmorering ger köttet dess distinkta smak och smältande konsistens. I Japan finns det även olika grader av Wagyu, med A5 som den högsta kvaliteten. För att få denna grad måste köttet uppfylla strikta kriterier gällande fettmarmorering, färg och konsistens.

Tillagd i varukorgen