Edward Bloms Njutningslåda innehåller ett handplockat sortiment av de bästa råvarorna.
Edward beskriver innehållet i lådan enligt följande:
Flankstek grillas på sommaren, men blir ännu godare när man flyttat in i köket och steker den relativt hastigt på hög värme i oxtalg i en järnstekpanna. Krydda med chili, vitlök, rökt paprika och lite andra tex-mex och bbq-kryddor.
Serveras uppskuren på amerikanskt vis, i 1–2 cm breda bitar. Varför inte med lite grillade grönsaker, en het sås, guacamole och ris eller bakpotatis?!
Just denna flankstek från Creekstone Farms är fullständigt magisk. Den höjer verkligen flanksteksnjutningen till ännu en nivå – så krydda inte för starkt, så ni missar själva köttsmaken.
Den fina långmörade och marmorerade högreven från Dalsjöfors är tänkt för att laga en riktigt mustig gryta som värmer både kroppen och själen under perioder av höstmörker och vinterslask.
Jag skickar med receptet till min egen version av burgundisk gryta (bœuf bourguignon). Av mina recept är detta ett av dem som jag är allra mest nöjd med: Jag lagade hur många varianter som helst inför en kokbok (”Kokkonst för livsnjutare”) för några år sedan, och nådde till slut ett resultat som i alla fall jag själv tycker överglänser självaste Julia Childs.
Sidfläsket är också tänkt till att gå ner i den burgundiska grytan. Men skulle ni välja att använda högreven till något annat så kan ni ju alltid skiva fläsket, steka det och ha det som ett lite godare bacon till söndagsfrukosten.
Ölkorven från Specialchark är tänkt att njuta tillsammans med en pilsner medan ni lagar den burgundiska grytan, som tar sin lilla tid på spisen. (Bäst blir grytan för övrigt om man lagar den dagen innan och bara gör det sista steget dagen den ska serveras – då är man mindre utmattad när gästerna kommer dessutom.)
Grissida – eller fläsksida som det också kallas – är otroligt läcker om den sjudes, confiteras eller bakas långsamt på svag värme så fettet rinner ut och smaksätter köttet som samtidigt blir mört, mört, mört. Såväl det kinesiska som det franska köket och flera andra matkulturer har sina egna varianter enligt samma princip. Ni har säkert avnjutit det på restaurang, men nu är det dags att laga det hemma. Ett annat alternativ är att göra ”skånskt äppelfläsk” på grissidan, det är fin gammal husmanskost som jag skickar med ett recept på!
Blodpudding. Det är enorm skillnad på blodpudding och blodpudding. När den görs av riktiga kockar på de bästa ingredienserna är det en verklig delikatess, som denna från Björk & Co. Serveras med stekt fläsk eller bacon, stekta äppleklyftor och klyftor av rödlök. Till det dricker man en torr madeira eller ett kraftigt, mulligt, nästan lite syltigt rödvin (som en amarone).
Fläsklägg – Oktoberfesten är förvisso över, men det hindrar inte att man ändå kan laga en jätteportion tyskt fläsklägg serverat med surkål. Eller servera den med rotmos, så blir det istället svensk husmanskost. 1 knapp timme i tryckkokaren så är den perfekt mör, eller annars 2,5 timmar i en vanlig gryta. Krydda gärna med kryddor som enbär, örtkryddor, peppar, senapskorn eller kryddpeppar. Och servera med mycket senap.
Entrecôte – min egen riktiga favorit vad gäller styckningsdetaljer, och denna entrecôte på finsk ko är verkligen fullständigt himmelsk! Steks i talg i mycket het stekpanna, tills den fått en fin yta. Låt ligga kvar på låg värme en mycket kort stund, tills den nått 55 grader i innertemperatur. Kryddas på franskt manér med vitlök, peppar, dragon och eventuellt lite stekt schalottenlök. Jag brukar rekommendera pommes frites, tomatsallad och vitlökssmör till, som på ett kafé i Paris. Och kanske ett glas bordeauxvin därtill. Men just denna entrecôte är så fantastiskt fin i smaken att jag själv petade undan vitlökssmöret, för att inte köttsmaken skulle överröstas.
Smaklig måltid!
Edward Blom
Edward Bloms Njutningslåda innehåller ett handplockat sortiment av de bästa råvarorna.
Edward beskriver innehållet i lådan enligt följande:
Flankstek grillas på sommaren, men blir ännu godare när man flyttat in i köket och steker den relativt hastigt på hög värme i oxtalg i en järnstekpanna. Krydda med chili, vitlök, rökt paprika och lite andra tex-mex och bbq-kryddor.
Serveras uppskuren på amerikanskt vis, i 1–2 cm breda bitar. Varför inte med lite grillade grönsaker, en het sås, guacamole och ris eller bakpotatis?!
Just denna flankstek från Creekstone Farms är fullständigt magisk. Den höjer verkligen flanksteksnjutningen till ännu en nivå – så krydda inte för starkt, så ni missar själva köttsmaken.
Den fina långmörade och marmorerade högreven från Dalsjöfors är tänkt för att laga en riktigt mustig gryta som värmer både kroppen och själen under perioder av höstmörker och vinterslask.
Jag skickar med receptet till min egen version av burgundisk gryta (bœuf bourguignon). Av mina recept är detta ett av dem som jag är allra mest nöjd med: Jag lagade hur många varianter som helst inför en kokbok (”Kokkonst för livsnjutare”) för några år sedan, och nådde till slut ett resultat som i alla fall jag själv tycker överglänser självaste Julia Childs.
Sidfläsket är också tänkt till att gå ner i den burgundiska grytan. Men skulle ni välja att använda högreven till något annat så kan ni ju alltid skiva fläsket, steka det och ha det som ett lite godare bacon till söndagsfrukosten.
Ölkorven från Specialchark är tänkt att njuta tillsammans med en pilsner medan ni lagar den burgundiska grytan, som tar sin lilla tid på spisen. (Bäst blir grytan för övrigt om man lagar den dagen innan och bara gör det sista steget dagen den ska serveras – då är man mindre utmattad när gästerna kommer dessutom.)
Grissida – eller fläsksida som det också kallas – är otroligt läcker om den sjudes, confiteras eller bakas långsamt på svag värme så fettet rinner ut och smaksätter köttet som samtidigt blir mört, mört, mört. Såväl det kinesiska som det franska köket och flera andra matkulturer har sina egna varianter enligt samma princip. Ni har säkert avnjutit det på restaurang, men nu är det dags att laga det hemma. Ett annat alternativ är att göra ”skånskt äppelfläsk” på grissidan, det är fin gammal husmanskost som jag skickar med ett recept på!
Blodpudding. Det är enorm skillnad på blodpudding och blodpudding. När den görs av riktiga kockar på de bästa ingredienserna är det en verklig delikatess, som denna från Björk & Co. Serveras med stekt fläsk eller bacon, stekta äppleklyftor och klyftor av rödlök. Till det dricker man en torr madeira eller ett kraftigt, mulligt, nästan lite syltigt rödvin (som en amarone).
Fläsklägg – Oktoberfesten är förvisso över, men det hindrar inte att man ändå kan laga en jätteportion tyskt fläsklägg serverat med surkål. Eller servera den med rotmos, så blir det istället svensk husmanskost. 1 knapp timme i tryckkokaren så är den perfekt mör, eller annars 2,5 timmar i en vanlig gryta. Krydda gärna med kryddor som enbär, örtkryddor, peppar, senapskorn eller kryddpeppar. Och servera med mycket senap.
Entrecôte – min egen riktiga favorit vad gäller styckningsdetaljer, och denna entrecôte på finsk ko är verkligen fullständigt himmelsk! Steks i talg i mycket het stekpanna, tills den fått en fin yta. Låt ligga kvar på låg värme en mycket kort stund, tills den nått 55 grader i innertemperatur. Kryddas på franskt manér med vitlök, peppar, dragon och eventuellt lite stekt schalottenlök. Jag brukar rekommendera pommes frites, tomatsallad och vitlökssmör till, som på ett kafé i Paris. Och kanske ett glas bordeauxvin därtill. Men just denna entrecôte är så fantastiskt fin i smaken att jag själv petade undan vitlökssmöret, för att inte köttsmaken skulle överröstas.
Smaklig måltid!
Edward Blom
4.2 / 5 baserat på 121 omdömen
Bra service! Beställde en japansk wagyu och en polsk biff. Fantastiska grejer med korrekt och snabb leverans. Kommer tillbaka för mer!
Enkelt och handla, snabb leverans, bra paketerat.
Snabb leverans. Bra råvaror. Fantastiskt fin butik!!
Beställde två brisket, kom hem med den lägre marmoreringsgraden än vad jag beställt. Tog kontakt med köttfabriken och Pekka var snabb med att erkänna felet och undersöka hur det kunde bli fel. Lite tråkigt men bra service och kommer fortsatt handla hos köttfabriken! :)
Snabb leverans ända till dörren :ok_hand:
Snabb leverans och upplevd väldigt fin köttkvalitet! Dessutom fick vi ett extra paket nötfärs i färslådan, så vi är supernöjda!
Snabb leverans, bra produkter
Bra temperatur på allt
Fantastiskt bra service och välpaketerade varor! Inte minst riktigt god korv, kommer absolut handla igen.
Köttet är fantastiskt...
Snabb leverans, perfekt förpackad, allt man förväntade sig plus lite till
Grymt snabb och bra leverans samt trevlig personal
Snabb frakt och välinpackade varor!
bra mat och lätt att beställa. Snabb handläggning. Kommer att prova det mesta som finns.
Suveränt gott och snabb leverans!
Beställningen var till belåtenhet + snabb frakt
Kalla frysta korvar väl inslutna i kylväskor, levererade vid dörren. Nio paket Pusta vevstake.
Allt bra snabbt och enkelt
Grym Service Och riktigt gott kött
Sjukt bra personal som hjälpte mig med allt jag behövde!
Bra service! Beställde en japansk wagyu och en polsk biff. Fantastiska grejer med korrekt och snabb leverans. Kommer tillbaka för mer!
Enkelt och handla, snabb leverans, bra paketerat.
Snabb leverans. Bra råvaror. Fantastiskt fin butik!!
Beställde två brisket, kom hem med den lägre marmoreringsgraden än vad jag beställt. Tog kontakt med köttfabriken och Pekka var snabb med att erkänna felet och undersöka hur det kunde bli fel. Lite tråkigt men bra service och kommer fortsatt handla hos köttfabriken! :)
Snabb leverans ända till dörren :ok_hand:
Snabb leverans och upplevd väldigt fin köttkvalitet! Dessutom fick vi ett extra paket nötfärs i färslådan, så vi är supernöjda!
Snabb leverans, bra produkter
Bra temperatur på allt
Fantastiskt bra service och välpaketerade varor! Inte minst riktigt god korv, kommer absolut handla igen.
Köttet är fantastiskt...
Snabb leverans, perfekt förpackad, allt man förväntade sig plus lite till
Grymt snabb och bra leverans samt trevlig personal
Snabb frakt och välinpackade varor!
bra mat och lätt att beställa. Snabb handläggning. Kommer att prova det mesta som finns.
Suveränt gott och snabb leverans!
Beställningen var till belåtenhet + snabb frakt
Kalla frysta korvar väl inslutna i kylväskor, levererade vid dörren. Nio paket Pusta vevstake.
Allt bra snabbt och enkelt
Grym Service Och riktigt gott kött
Sjukt bra personal som hjälpte mig med allt jag behövde!
Bra service! Beställde en japansk wagyu och en polsk biff. Fantastiska grejer med korrekt och snabb leverans. Kommer tillbaka för mer!
Enkelt och handla, snabb leverans, bra paketerat.
Snabb leverans. Bra råvaror. Fantastiskt fin butik!!
Beställde två brisket, kom hem med den lägre marmoreringsgraden än vad jag beställt. Tog kontakt med köttfabriken och Pekka var snabb med att erkänna felet och undersöka hur det kunde bli fel. Lite tråkigt men bra service och kommer fortsatt handla hos köttfabriken! :)
Snabb leverans ända till dörren :ok_hand:
Snabb leverans och upplevd väldigt fin köttkvalitet! Dessutom fick vi ett extra paket nötfärs i färslådan, så vi är supernöjda!
Snabb leverans, bra produkter
Bra temperatur på allt
Fantastiskt bra service och välpaketerade varor! Inte minst riktigt god korv, kommer absolut handla igen.
Köttet är fantastiskt...
Snabb leverans, perfekt förpackad, allt man förväntade sig plus lite till
Grymt snabb och bra leverans samt trevlig personal
Snabb frakt och välinpackade varor!
bra mat och lätt att beställa. Snabb handläggning. Kommer att prova det mesta som finns.
Suveränt gott och snabb leverans!
Beställningen var till belåtenhet + snabb frakt
Kalla frysta korvar väl inslutna i kylväskor, levererade vid dörren. Nio paket Pusta vevstake.
Allt bra snabbt och enkelt
Grym Service Och riktigt gott kött
Sjukt bra personal som hjälpte mig med allt jag behövde!
Bra service! Beställde en japansk wagyu och en polsk biff. Fantastiska grejer med korrekt och snabb leverans. Kommer tillbaka för mer!
Enkelt och handla, snabb leverans, bra paketerat.
Snabb leverans. Bra råvaror. Fantastiskt fin butik!!
Beställde två brisket, kom hem med den lägre marmoreringsgraden än vad jag beställt. Tog kontakt med köttfabriken och Pekka var snabb med att erkänna felet och undersöka hur det kunde bli fel. Lite tråkigt men bra service och kommer fortsatt handla hos köttfabriken! :)
Snabb leverans ända till dörren :ok_hand:
Snabb leverans och upplevd väldigt fin köttkvalitet! Dessutom fick vi ett extra paket nötfärs i färslådan, så vi är supernöjda!
Snabb leverans, bra produkter
Bra temperatur på allt
Fantastiskt bra service och välpaketerade varor! Inte minst riktigt god korv, kommer absolut handla igen.
Köttet är fantastiskt...
Snabb leverans, perfekt förpackad, allt man förväntade sig plus lite till
Grymt snabb och bra leverans samt trevlig personal
Snabb frakt och välinpackade varor!
bra mat och lätt att beställa. Snabb handläggning. Kommer att prova det mesta som finns.
Suveränt gott och snabb leverans!
Beställningen var till belåtenhet + snabb frakt
Kalla frysta korvar väl inslutna i kylväskor, levererade vid dörren. Nio paket Pusta vevstake.
Allt bra snabbt och enkelt
Grym Service Och riktigt gott kött
Sjukt bra personal som hjälpte mig med allt jag behövde!